top of page

Fontana di Trevi

Blant de mest populære foto-objektene i Roma. Mye takket være Fellini, men også noen andre filmer.

Den mest berømte av alle?

Fontana di Trevi er kanskje det aller mest kjente av alle Romas severdigheter. Mye takket være Det søte liv/La Dolce Vita, av Federico Fellini (1960).

Her utspiller en av filmhistoriens mest ikoniske scener seg mellom den italienske filmstjerne, Marcello Mastroianni og den svenske skuespilleren Anita Ekberg (som vel strengt tatt hadde blitt en fotnote i filmhistorien uten nettopp rollen som sexsymbol og filmstjerne (seg selv) på Romatur). Mastroianni spiller kjendisjournalisten som jakter på opplevelser i Romas natteliv. Her møter han Sylvia (Ekberg) og i en kort, berusende ferd gjennom de smale gatene i Romas indre, ender de opp i Fontana di Trevi.  Det skal godt gjøres å finne en så rolig stund som Marcello og Sylvia, for et bad, omgitt som fontenen er av besøkende som vil ta et bilde og kaste en mynt i bassenget med håp om at dette sikrer dem en retur til Roma. Ganske sikkert er det at Fellinis film bidro til å gjøre Fontana di Trevi til et must for tilreisende, og så må en heller ha overbærenhet med trengselen. Hvis det er for trangt på dagen, kan man jo som Marcello la være å legge seg for et nattlig besøk selv om en neppe vil være helt for seg selv da heller. 

 

Trevifontenen ligger på Piazza di Trevi. Vannet i bassenget holdes i konstant bevegelse og i midten står en bue hvor den greske guden Okeanos. I søylenes kolonner springer vann fra overfloden og en slange drikker av sunnhetens kopp. Okeanos symboliserer havets store vannmasser og han er omgitt av to sjøhester og to tritoner som har sitt svare strev med å holde hestene under kontroll.

 

Bernini ble først valgt til å lage en fontene på stedet av pave Urban VIII, men prosjektet ble skrinlagt. Det var Nicola Salvi som bygde fontenen og Martino Longhi som fullførte den barokke fasaden rundt 1650. Vannet kommer fra den gamle akvedukten Aqua Vergine (kilden skal ha blitt funnet av en jomfru/vergine/virgin) som sørget for at millionbyen ble forsynt med drikkevann i over 500 år. Akvedukten ble ødelagt av goterne ved Romas fall, og romerne ble tvunget til å drikke vannet fra Tiber, som neppe var like godt eller sunt for dem. Kaster man en mynt over skulderen i fontenen, skal det bringe lykke og sikre at man kommer tilbake til Roma. Hver dag kaster turister mynter til en verdi av rundt 30.000 kroner i bassenget som går til hjemløse og fattige i Roma.

​

Men La dolce vita skal ikke ha æren alene for Fontana di Trevis status som ikonisk landemerke. I 1954 gikk kinopublikum og plystret på tonene av Frank Sinatras slager "Three coins in the fountain" fra filmen ved samme navn (no. Vi tror på kjærligheten), regissert av Jean Negulesco. Filmens beskrivelse på IMDb forteller det meste: "Three American women working in Rome, Italy share a spacious apartment and the desire to find love and marriage. Each one experiences a few bumps in her journey to romance."

I Roman Holiday/Prinsesse på vift er Audrey Hepburn mer opptatt av frisøren som holder til ved siden av turistmagneten, enn selve fontene. Gregory Peck følger med.

I Vi som elsket hverandre så høyt (1974), regi Ettore Scola får vi en rekonstruert skildring av innspillingen av Fellinis La dolce vita og dens fontenescene. Fellini og Marcello Mastroianni spiller seg selv, med stand in for Anita Ekberg.

Kontakt meg for innspill

Jeg setter stor pris på om du sender meg en melding hvis du ser noe her som du ønsker å kommentere, feil eller uklarheter, innspill eller tips om steder, filmer, kunst eller andre tanker du måtte få om Roma.

© 2021 av Kinofil. Proudly created with Wix.com

bottom of page