top of page
roman-holiday-spansketrappen2.jpg

Spansketrappen

Eller skal vi si Fransketrappen?

Som skapt for film

Spansketrappen er et must for turister gatelangs i Roma. Så populære er trappene, at Romas byråd har forbudt innbyggere og tilreisende å sitte der, men de kommer nok fortsatt til å være et yndet mål for Instagram-minner. Trappen ligger ved Piazza di Spagna og navnet skyldes den spanske ambassade som etablerte sin første utenlandske representasjonsbolig i Roma her. Tidligere ble området ansett som spansk terriotorium og forvillet du deg inn her på 1600-tallet kunne du risikere å bli tvangsrekruttert til den spanske hæren. I dag er det lommeboka som er utsatt for størst fare av butikker og kaféer med temmelig stive priser i området. Trappene har figurert i mange filmer. Audrey Hepburn og Gregory Peck nyter på bildet over solen, fra Roman Holiday (1953). 

En annen film som foregår rundt trappene er The Roman Spring of Mrs. Stone/Hennes siste vår (1961), hvor den middelaldrende enkefru Stone spilt av Vivien Leigh, møter den yngre Warren Beatty, solbrun og for anledningen utstyrt med italiensk aksent. I en nyinnspilling av Tennessee Williams roman fra 2003 spilte Helen Mirren rollen som Mrs. Stone. En annen luring finner også veien dit i The talented Mr. Ripley (1999) med Matt Damon i hovedrollen. Filmen tar oss også med til en rekke andre steder i Roma, men også til postkortskjønne omgivelser i Positano.

Torget Piazza di Spagna omkranser Gian Lorenzo Berninis Fontana della Barcaccia (båtfontenen) fra 1627-29. Utført i barokk stil forestiller den en synkende båt og danner midtpunkt på torget. Til høyre for trappene er huset til den engelske poeten John Keats hvor han bodde til sin død i 1821. I dag minnes han og vennen Percy Bysshe Shelley i et museum i huset. Ved siden av dette ligger Babingtons Tea Room, og for å understreke torgets internasjonale karakter kan man også ta en kaffe på Caffé Greco og gå i fotsporene til norske og nordiske kunstnere og romafarere som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Edvard Grieg og Sigrid Undset.

 

Trappene går opp til Pincio-høyden hvor vi finner kirken, La Trinita dei Monti (treenigheten på fjellet). Foran kirken finner vi obelisken Sallustiano. Selve trappene ble innviet av pave Benedikt XIII i jubelåret 1725, og tegnet av Alessandro Specchi og Francesco De Sanctis. Trapper er et effektivt virkemiddel i film, og det er nok en forklaring på hvorfor Spansketrappen har vært et yndet åsted for film.

 

Den norske forfatteren Hugo Flaten skriver i sin bok Roma - Piazzaenes by (2018) at “Spansketrappen” like gjerne kunne ha hett “Fransketrappen”. Området var under fransk herredømme under Ludvig den 14s tid, og det var penger testamentert etter hans sendemann i Roma som ble dedikert til å bygge en trapp opp til den da franske kirken. Bernini fikk oppdraget, og tegnet inn en rytterstatue av Solkongen midtveis. Dette ble for mye for paven og prosjektet gikk i stå. Det var imidlertid fransk finansiering som sørget for fullføringen, og som Flaten påpeker syntes de nok ikke de fikk nok ut av denne investeringen i ettertidens spanske dominans.

Kontakt meg for innspill

Jeg setter stor pris på om du sender meg en melding hvis du ser noe her som du ønsker å kommentere, feil eller uklarheter, innspill eller tips om steder, filmer, kunst eller andre tanker du måtte få om Roma.

© 2021 av Kinofil. Proudly created with Wix.com

bottom of page