top of page
IMG_20181008_091608.jpg

Aventinerhøyden mot Palatin

Utgangspunktet er Testaccio. Vi besøker det romerske badeanlegget oppkalt etter keiser Caracalla, ser på en pyramide, et fjell av potteskår og fortsetter til en av Romas 7 høyder, Aventinerhøyden. Vi går innom et berømt nøkkelhull, ser på en veldig gammel dør, før vi skuer Circus Maximus og Palatinerhøyden.

For anledningen hadde en liten lastebil kilt seg fast da jeg skulle ta en kikk i 2017. Men, etter en liten stund fikk vi oppleve innsikten/utsikten for åpen dør.

Romas syv høyder

En støter ofte på betegnelsen Romas høyder i historiske beskrivelser og turistguider. Romas landskap er kupert og det er noe av det som bidrar til dens skjønnhet, og det er flere enn syv topper, men de syv peker til høydene som ligger øst for Tiber i Romas bykjerne. Tradisjonen forteller oss at Palatinhøyden var stedet Roma ble grunnlagt i 753 f. Kr. Det har imidlertid vært folk og bosetninger her lenge før. Høydene er:

 

Aventinerhøyden - kart

 

Celiohøyden - kart

 

Esquilinhøyden - kart

 

Kapitolhøyden - kart

 

Palatinerhøyden - kart

 

Quirinalhøyden - kart


Viminalhøyden - kart

Caracallas termer

Ikke langt fra Testaccio og Aventino finner vi en kjent severdighet ikke langt fra der vi er. Ikke minst berømt som åsted for noen klassiske filmscener. Caracallas bad eller Terme di Caracalla ble påbegynt da Caracalla (188–217) var keiser. Romerne var svært opptatt av sine offentlige bad som ikke bare dekket hygieniske behov, men i høy grad sosiale. Her var det plass for både kvinner og menn, og på området fant en bibliotek, museum og en omkransende park. Det var varme bad og kalde (frigidarium) nedkjølt med snø og is fra fjellene.

I Federico Fellinis La dolce vita/Det søte liv (1960) har det gamle romerske badet blitt transformert til en utendørs nattklubb, hvor hovedpersonen Marcello (Marcello Mastroianni) overøser den amerikanske skuespilleren Sylvia (Anita Ekberg) med komplimenter under stjernene.

Det nye smelter sammen med det gamle, ruinene blir det permanente og følelsen av menneskenes forgjengelighet forsterket. I Paolo Sorrentinos La grande belezza/Den store skjønnheten (2013) som spiller på mange av de samme strengene som La dolce vita, fant også hovedpersonen Jep (Tony Servillo) veien til Caracallas bad. Stemningen er ganske annerledes. En venn av ham øver inn en magisk forestilling med en sjiraff og Jep kjenner på lysten til å forsvinne selv.

Testaccio

I Testaccio vil vi også kansje legge merke til en pyramide. Den er ikke av egyptiske dimensjoner, men absolutt stor nok til å synes godt i bybildet. Piramide di Caio Cestio eller Cestiuspyramiden er et gravmonument som ble oppført for senatoren Gaius Cestus som døde i 12 f. Kr. Senere, i det 3. århundre ble den bygget inn i Aurelianusmuren. Cestiuspyramiden er o. 27 m. og bygget med murstein og sement, dekket med hvit marmor.

Verdt å merke seg med Testaccio er at det er et godt tilbud av restauranter i området og et hyggelig matmarked. Området har navn etter Monte Testaccio som rett og slett er et lite fjell av potteskår og søppel. Bydelen fungerte som havn og omsetning for importert olivenolje og de store amforaene ble knust og hopet seg etterhvert opp mot himmelen. Spor etter potteskår er tydelige i områdets kjellere, og spør du pent i en restaurant eller butikk kan du få en titt selv.

Aventino

Her kan vi ta en kikk i verdens mest fotograferte nøkkelhull i Malteserordenens hovedsete hvis ikke vi er like heldige som Jep og hans eskorte for kvelden, og kjenner mannen med nøkkelknippet, i Sorrentinos La grande belezza.

 

Døren nøkkelhullet befinner seg i tilhører Malteserordenen. De tidligere korsfarerne har i dag viet seg til mer fredelige og veldedige formål. Malteserordenen eller Den suverene hospitallerordenen av Sankt Johannes av Rhodos og Malta er en ridderorden som kun tar inn medlemmer ved invitasjon. Et kjent norsk medlem er Janne Haaland Matlary, professor og fhv. norsk politiker.

 

Ordenen oppsto i Jerusalem som en av de tre store ridderordenene i tillegg til Tempelridderne og Den tyske orden. Da de ble jaget ut av Palestina slo Johanitterne seg til på Rhodos, men ble jaget derfra også etter at sultan Suleiman inntok øya i 1522 og innlemmet den i Det osmanske riket. De endte til slutt på Malta, men ble også der jaget ut i 1798, denne gang av Napoleon. Innenfor dørene på Aventinhøyden har Malteserordenen det som kalles ekstraterritoriell status, det vil si at Italias lover ikke gjelder innenfor nøkkelhullet. Men hva ser vi gjennom hullet?

 

Det finnes mange korsfarerfilmer, bla. den svenske serien om Jan Guillous Arn. Han tilhørte tempelherreordenen - en annen sentral aktør i korstogene. Ingen jeg har sett utspiller seg i Roma, og vi vandrer videre. 

Jep Gamardella på vei hjem til leiligheten sin ved Celio og Colosseum, etter nattens festligheter, tar en pust i bakken på Aventino. La grande belezza (2013)

Basilica de Santa Sabina

Vi beveger oss videre mot en av Romas eldste kirker, Basilica de Santa Sabina. Her bør en spesielt ta en titt på  de  utskårne originale tredørene fra 400-tallet.

Aventinerhøyden og området rundt virker i dag som et fredelig sted. Skal vi tro fremstillingen av strøket i HBO-serien Rome var det ganske annerledes. Her bodde den ene av filmens to hovedpersoner Lucius Vorenus, og vi møter et tøft storbymiljø hvor gangstere råder grunnen. 

 

Fra Aventinerhøyden kommer vi til det som må ha vært et av de mest storslåtte byggverkene i antikken. I hvert fall blant de aller lengste.

Circus Maximus - veddeløp på romersk

Ruinene etter Circus Maximus etterlater mye til fantasien, men i sin tid var hippodromen 620 meter lang med tribuner som raget 30 meter i høyden. Beregninger har anslått at det kan ha vært plass til så mange som et par hundre tusen (!) tilskuere. Det skal ha blitt anlagt en arena her så langt tilbake som til 500-tallet og kong Tarquinius Priscus, men arenaen ble som det meste annet i Roma bygget ut i århundrene som fulgte. Den typiske aktiviteten på arenaen var veddeløp med hest og vogn, men også her fant gladiatorleker, offentlige henrettelser eller parader og opptrinn til ære for herskerne sted. Det skal ha vært på Circus Maximus, og ikke Colosseum at de fleste kristne som led martyrdøden ble drept. De siste kappløpene på arenaen ble holdt så sent som i 549 e. Kr.

 

Hippodromen i Ben-Hur (1959) som skal være i Jerusalem, var modellert etter Circus Maximus, og filmen gir dermed en følelse av hvordan en dag på veddeløp kunne fortone seg og dimensjonene på anlegget. Planen var å spille inn filmen på Circus Maximus, men produsentene fikk ikke tillatelse og måtte bygge opp kulissene ved Via Appia Antica.

 

En av de egyptiske obeliskene som prydet midtfeltet på arenaen, Obelisco Flaminio, står nå på Piazza del Popolo. Den er 24 meter høy og med basen ruver den 36,5 meter over bakken.

 

Se egen oversikt over obeliskene i Roma.

Charlton Heston in action, ikke på Circus Maximus, men på den lokale Hippodromen i Jerusalem.

basilica de santa sabina
circus maximus
aventino
testaccio
caracallas terme
romas syv høyde

Kontakt meg for innspill

Jeg setter stor pris på om du sender meg en melding hvis du ser noe her som du ønsker å kommentere, feil eller uklarheter, innspill eller tips om steder, filmer, kunst eller andre tanker du måtte få om Roma.

© 2021 av Kinofil. Proudly created with Wix.com

bottom of page